Beroeps Organisatie Kunstenaars

Over BOK
Het initiatief tot BOK is ontstaan na het besluit om de BTW op de kunst te verhogen van 6% naar 19%. Hoewel de maatregel inmiddels weer is teruggedraaid, was die toch veelzeggend. Want kunst ligt de laatste jaren onder vuur in het publieke debat. Het maatschappelijke draagvlak van kunst lijkt steeds verder af te kalven.

Positieve actie
BOK vindt het tijd worden voor een tegenoffensief. Wij doen dat niet door te gaan demonstreren of musea te gaan bezetten. Wij proberen publiek en politiek te overtuigen van nut en noodzaak van kunst. Dat doen we door de laten zien wat de bijdrage van kunst is aan de samenleving en aan ons leven. Bij dat alles blijven we steeds enthousiast en positief.

De mensen achter BOK
De Beroeps Organisatie Kunstenaars, BOK, is opgericht door beeldend kunstenaar Henk Hofstra en twee liefhebbers van kunst, Frits Habing en Jan Groen. Henk Hofstra is kunstschilder en grafisch ontwerper en regelmatig betrokken bij spraak-makende kunstprojecten. Frits Habing komt uit de verzekeringsbranche, waar hij veel te maken had met branche- en beroepsorganisaties. Jan Groen is werkzaam als controller in de voedingsmiddelenindustrie.

Secretariaat en redactie
Op het secretariaat word je te woord gestaan door mw. Gea Nakken-Schootstra. Zij doet alle werkzaamheden die te maken hebben met de ledenadministratie. De redactie wordt verzorgd door een team van freelance kunstjournalisten. BOK is gevestigd in Amsterdam en Drachten en wordt ondersteund door organisaties in Amsterdam, Culemborg, Reeuwijk (bij Gouda), Leeuwarden en Groningen. 

Standpunten
Standpunten van BOK over exposeren, waar en hoe? Iedere kunstenaar wil zijn of haar werk laten zien aan de buitenwereld. De plekken die het beste resultaat bieden zijn gerenommeerde galeries of in sommige gevallen het eigen atelier of studio. Lees meer bij Standpunten van BOK.

Ledenreglement

Klik hier voor het BOK Ledenreglement