Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als ZZP'er.

Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.


Nieuws omtrent dit onderwerp is welkom via e-mail: 
boknet.nl


Beroeps Organisatie Kunstenaars

Verlies van opdrachtgevers door DBA-wet. Met een praktijkvoorbeeld.


BOK-voorzitter Henk hofstra in gesprek met politici Lutz Jacobi en Christa Oosterbaan

Dagblad Trouw berichtte op 21 februari jl. dat opdrachtgevers na de invoering van de DBA-wet 'een schrikbarend hoog aantal' ZZP'ers' mijden uit angst voor boetes. Daarop stelde Pieter Omzigt kamervragen aan staatssecretaris Wiebes van financiën. Zijn antwoord was er een in de categorie 'alternative facts'. 

Uit dit onderzoek van de Kamer van Koophandel, op basis van 580 respondenten, trok Wiebes de conclusie dat heel wat ZZP'ers het afgelopen jaar juist meer opdrachten binnen haalden. Journaliste Jeannine Julen van dagblad Trouw en staatssecretaris Wiebes trokken dus heel andere conclusies uit het rapport 'ZZP'ers en hun opdrachten' van marktonderzoekster Dian Smetsers van de KvK. 

Voor BOK en onze leden is het vooral interessant om na te gaan hoeveel kunstenaars zich onder de 580 respondanten -die representatief staan voor de in totaal bijna 700.000 ZZP'ers in Nederland - bevinden. (Scrol naar beneden voor een voorbeeld van een kunstenares die de dupe is geworden van de DBA-wet).

In het onderzoek van de KvK staat wel een onderverdeling in sectoren, maar niet specifiek genoeg. Kunstenaars vallen in de categorie 'Cultuur, sport en recreatie.' Dat is 4% van 580 = 23 ZZP'ers. Dat kan dus gaan om kunstenaars, maar ook tennisleraren, zeilinstructeurs, stadsgidsen, cursusbegeleiders en curatoren in musea. 

BOK heeft bij directeur Peter Bargon van het segment ZZP en MKB bij de Kamer van Koophandel navraag gedaan in hoevrre er beeldend kunstenaars tussen de respondenten zitten. 

Wat de Beroeps Organisatie Kunstenaars betreft ligt een deel van de oplossing in het onderscheiden van beroepssectoren m.b.t. de DBA-wet. Deze inmiddels opgeschorte wet is er gekomen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar wat bijvoorbeeld voor bouwvakkers opgaat, heeft geen betrekking op kunstenaars. Een beeldend kunstenaar wordt niet ontslagen en vervolgens voor een veel lager tarief ingehuurd. Hij had hetzelfde werk niet ook in loondienst kunnen doen. 28-02-17

'Enige onzekerheid' bij opdrachtgevers van ZZP'ers
Als de DBA-wet volgens de staatssecretaris van financiën juist meer opdrachten heeft opgeleverd voor ZZP'ers, waarom heeft hij dan toch deels toegegeven dat de wet niet werkt? Nadat ontdekt werd dat de DBA-wet tal van problemen met zich mee bracht voor kunstenaars, is handhaving immers uitgesteld naar 2018. Het antwoord geeft Wiebes in de laatste alinea van zijn brief (pdf) aan Omzigt. 

'Desalniettemin resteert, ook na het opschorten van de handhaving, nog enige onzekerheid. Dit merken we in contact met bedrijven en zzp’ers en via social media. Het lijkt zich meer voor te doen aan de kant van de opdrachtgevers dan aan de kant van de opdrachtnemers. Ik wil die onzekerheid uiteraard zo veel mogelijk wegnemen. Daarom voer ik nog steeds gesprekken met koepels en individuele bedrijven...', aldus de staatssecretaris. 

'Enige onzekerheid bij opdrachtgevers' is volgens de staatssecretaris dus het (bijkomende) nadeel van de DBA-wet en een van zijn conclusies van dit onderzoek (pdf). Voor heel wat zelfstandigen, waaronder kunstenaars, betekent dit dat er voor hen een hoop papierwerk en contracten bij zijn gekomen en /of erger: dat er ook een groot deel van hun inkomen verlroen ging.

Die 'enige onzekerheid' kan vervelende tot dramatische gevolgen hebben voor een individuele ZZP'er. Na onze oproep in januari voor praktijkvoorbeelden van problemen met de DBA-wet bij kunstenaars, kregen we veel respons. Hieronder een geanonimiseerde reactie van een kunstenares. 28-02-17

Praktijkvoorbeeld van hinder met de DBA-wet

Naar aanleiding van onze oproep voor praktijkvoorbeelden van kunstenaars die problemen hebben ondervonden met de DBA-wet, kregen we onderstaande geanonimiseerde reactie van een Gelderse kunstenares. Naam is bij de redactie bekend.

"Ik heb voor bijna 6 jaar workshops georganiseerd voor een grote winkel/groothandel in o.a. kunstenaarsbenodigdheden. Altijd met veel plezier gedaan en met veel succes. Dit werd elk jaar verlengd met een samenwerkingsovereenkomst van 1 A4tje. 

Dit jaar kreeg ik een compleet contract voor me neus geschoven, waarin het bedrijf zich aan alle kanten stond in te dekken en ik niets meer in te brengen had. Het ergste vond ik nog dat er een artikel toegevoegd was waarin stond dat ik een boete van 25.000 euro kon verwachtten als ik iets zou doorbrieven aan derden wat enigszins geheim had kunnen zijn of waarvan ik kan vermoeden dat het geheim moest zijn of waarvan ik kon bedenken dat het geheim kon zijn. Allemaal behoorlijk vaag, maar ze hielden bij hoog en laag vol dat dit een contract was dat door de belastingdienst als voorbeeld op de site was gezet. 

Ik heb niet getekend, vond het veel te vaag en te risico vol. Ik heb bij een accountant gewerkt en zelfs daar was de geheimhoudingsplicht gewoon duidelijk en niet zo zuur. Ik was in de veronderstelling dat ik met deze nieuwe regeling in bescherming zou worden genomen, maar dit bedrijf heeft die rol om gedraaid."

Noot van de redactie: werk met opdrachtgevers zo veel mogelijk met standaardcontracten en leveringsvoorwaarden. Als je lid bent van BOK kun je hier gebruik van maken. Nog geen lid? Sluit je aan, steun ons en jezelf.


Word lid van de Beroeps Organisatie Kunstenaars!
Word lid, hoe groter we zijn, hoe meer invloed we hebben. Zodat we de voorwaarden voor kunstenaars en andere beeldmakers zo aantrekkelijk mogelijk te maken. ga naar: Word lid van BOK28-02-17

 

Schrap de Wet DBA definitief!

Hierboven: brief van de heer H.P.M. Kamps, directeur Midden-kleinbedrijf bij de belastingdienst, van 17 februari 2017 gericht aan de Beroeps Organisatie Kunstenaars. Onderste plaatje met tekst is een uitvergroting van de derde alinea van de brief.

Geachte heer Omtzigt,

Vorig jaar, enkele weken na het ingaan van de wet DBA heb ik met u en met een aantal andere Kamerleden van verschillende partijen een gesprek mogen voeren. Wij van BOK (Beroeps Organisatie Kunstenaars) voorspelden dat de wet voor onrust en ellende zou zorgen.

Een aantal tv-programma's, waaronder Nieuwsuur, hebben er regelmatig aandacht aan besteed. Deskundigen zoals professor Grapperhaus van de Universiteit van Maastricht, hebben de wet naar de prullenbak verwezen, BOK-leden zien opdrachtgevers opdrachten intrekken, terwijl staatsecretaris Wiebes de hele boel op schort. (in de brief van 17 februari jl. van de belastingdienst, m.b.t. het uitstel van de DBA-wet, staat dat het kabinet haast wil maken met het onderzoek en hoopt nog voor een volgend kabinet tot resultaten te komen, zie inzet).

Het ergste is de onzekerheid, onduidelijkheid en de angst. Op deze manier dreigen met wettelijke maatregelen zodat hardwerkende zelfstandigen weer mooi de bijstand in kunnen, het is te gek voor woorden. Mensen die met hard werken van grote knecht naar kleine baas gingen moeten kennelijk weer terug naar de situatie van knecht, weer terug naar de vakbond die alles mag regelen, weer terug naar vaste armoede.

Misbruik - zoals op plekken in de bouw - moet worden aangepakt, maar laat de mensen die gelukkig zijn met hun kleine inkomen en grote vrijheid met rust. In onze beroepsgroep zijn kunstenaars die moeten rondkomen van een minimum, maar voor geen goud hun vrijheid willen inruilen voor wat dan ook....Dankzij hun ondernemerschap en de voordelen die dat biedt kunnen ze het hoofd boven water houden. Het zijn veelal de mensen die ons anders naar de wereld om ons heen laten kijken, het zijn de mensen die we hun gang moeten laten gaan omdat ze zorgen voor vernieuwing en antwoorden op vragen die nog niet gesteld zijn. Het zijn mensen die zo nu en dan in opdracht situaties verzeild raken die misschien wel eens uitgelegd zouden kunnen worden als zijnde......enz. Dus opdrachtgevers bedanken voor de eer en gaan via payroll constructie of zelfs via buitenland constructies. Nederland heeft op kunst en design gebied een naam. Die naam is politiek Den Haag nu aan het verkwanselen.

Wiebes heeft een aantal keren bakzeil moeten halen, maar blijft met brieven lekker wrijven in een vlek. Nu weer een dreigbrief waarin staat dat men aangeeft dat ze misschien gaan handhaven of misschien ook wel niet; we horen nader of misschien ook niet..De enige oplossing is totale afschaffing van deze rammelende, chaos en armoede veroorzakende wet.

Met hartelijke groet,

Henk Hofstra

voorzitter BOK (Beroeps Organisatie Kunstenaars) 21-02-17

 

Problemen met de Wet DBA? Laat het ons weten!

Op deze pagina publiceren we regelmatig over de invloed van politiek op de kunstsector, het runnen van een beroepspraktijk en allerlei zaken waar je mee te maken kan krijgen als zelfstandig ondernemer.

Nog steeds actueel is de DBA-wet waarvan de handhaving voorlopig is opgeschort. Het huidige kabinet wil niet erkennen dat een wet tegen schijnzelfstandigheid voor kunstenaars niet van toepassing is.

Bij BOK zijn we op zoek naar beeldend kunstenaars en designers die nu al, bijvoorbeeld in de uitvoering van kunstopdrachten, hinder ondervinden van deze wet.

Laat het ons weten, zodat we sterk staan na het aantreden van een nieuw kabinet en de DBA-wet in de prullenbak kunnen laten verdwijnen. Ga naar contact of stuur ons direct een mailtje 
12-01-17

 

DBA-wet uitgesteld. Asscher kijkt naar uitzonderingen kunstsector

 
Het kabinet begint langzaam in te zien dat de DBA-wet, die bedacht is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, voor veel ondernemers niet op gaat. De wet brengt een groot aantal ZZP'ers eerder in de problemen dan dat er sprake is van een helpende hand. Schijnzelfstandigheid is per definitie niet van toepassing op beeldend kunstenaars. Want welke kunstenaar kan hetzelfde werk ook in vaste dienst doen? 

Helaas is de DBA-wet die er medio 2017 zou komen niet volledig afgeschaft, maar 'uitgesteld' naar 2018, zo werd vrijdag 17 november bekend. Dit is gedaan om electorale redenen. De staatssecretaris vernam, onder meer van BOK, dat tal van ZZP'ers door de nieuwe wet in de problemen komen. De wet werd niet onmiddelijk naar de prullenbak verwezen, omdat het volgens Wiebes beter is om een volgend kabinet daarover te laten beslissen.

Vanwege verkiezingen in maart en op z'n vroegst een kabinetsvorming in april, weten veel ZZP'ers en dus ook beeldend kunstenaars meer dan vijf maanden niet waar ze aan toe zijn.

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft wel aangegeven aparte regelingen te willen treffen voor de kunst- en cultuursector. Al is nog onbekend hoe dit inhoudelijk wordt vorm gegeven. 

BOK heeft zich er hard voor gemaakt om beeldend kunstenaars sowieso nooit als schijnzelfstandigen aan te slaan. De organisatie die het opneemt voor professionele kunstenaars zat het afgelopen jaar in Den Haag met veel verschillende politici om tafel (scrol naar beneden voor beelden en tekst hierover), en gaat hier mee verder in 2017. Steun ons en je zelf.

Hoe meer leden, hoe krachtiger we zijn en hoe meer invloed we hebben in Den Haag en elders. Word lid van BOK, de Beroeps Organisatie Kunstenaars. Ga naar: Lid worden van BOK. 21-11-16

 

Staatsecretaris Wiebes van financiën wil huuraftrek voor ZZP'ers toch afschaffen. Wat betekent dit voor kunstenaars?'Wiebes stopt huuraftrek ZZP'ers' Het is een kort berichtje in de kantlijn van BOK's homepage linksboven dat we op 27 oktober 2016 publiceerden. Het is een linkje naar het artikel van de Volkskrant dat ons opviel en voor een deel van de beroepskunstenaars van toespassing is. De staatssecretaris van financiën wil de kostenaftrek voor zelfstandigen, die een deel van hun huurwoning als werkruimte gebruiken, afschaffen. 


Het is een 180 graden draai van Wiebes die in augustus dit jaar nog verkondigde dat hij de aftrek voor ZZP'ers  zou handhaven. Het arrest waar naar gerefereerd wordt in het Volkskrant-artikel ging over een bouw-zzp'er die een deel van zijn huurhuis gebruikte als werkkamer. De afschaffing van het fiscale voordeel kan ook voor kunstenaars met een atelier aan of in huis van toepassing zijn. De reden van de afschaffing is de vrees van Wiebes voor hoog oplopende kosten als meer mensen hier gebruik van maken.

Voor kunstenaars die op dit moment gebruik maken van deze regeling is het onwaarschijnlijk dat de huuraftrek al vanaf 2017 is afgeschaft, aangezien het belastingplan voor volgend jaar al klaar is.

Voor wie er nu (nog) geen gebruik van maakt, maar dat eventueel van plan is: Volgens de belastingdienst is het niet zo dat de combinatie van huurwoning + werkruimte in huis genoeg is voor huuraftrek.

Van deze aftrek kun je alleen gebruik maken bij de start van een onderneming of bij aanvang van de huuur. Speciefieke uitzonderingen bij bijzondere gewijzigde omstandigheden nagelaten.

BOK adviseert elke kunstenaar met huurhuis en werkruimte om je boekhouder of accountant hierover te raadplegen. De belastigndienst heeft op haar website zelf een tooltje om na te gaan of je er (nu nog) voor in aanmerking komt (zie ook afbeelding hierboven). 28-10-16 

 


BOK lobbyde in Den Haag tegen de wet DBA die niet voor kunstenaars zou moeten gelden


Steven van Weijenberg van D66 in gesprek met BOK-voorzitter Henk Hofstra

De wet DBA is bedacht om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. ZZP’ers moeten straks met al hun opdrachtgevers afzonderlijk contracten afsluiten en als de belastingdienst – geen onafhankelijke partij in deze – naar eigen oordeel meent dat er sprake is van verkapt loondienstverband, dan moet de opdrachtgever loonheffing afdragen.

Dit is een absurde wet voor de creatieve sector en in het bijzonder beeldend kunstenaars, een beroepssector waar nagenoeg iedereen altijd al ZZP’er is geweest, omdat kunstenaars niet in loondienst werken en er in dit beroep ook geen sprake kan zijn van schijnzelfstandigheid.

Behalve de enorme papieren rompslomp die ZZP’ers voor de kiezen krijgen omdat ze met alle opdrachtgevers modelcontracten moeten afsluiten, kunnen kunstenaars nog op andere manieren de dupe worden van deze nieuwe wet. Problemen kunnen zich onder meer snel voordoen bij kunstenaars die het ene jaar veel meer verdienen dan het andere jaar (wat niet ongewoon is in onze sector) omdat de belastingdienst alles bekijkt op jaarbasis. Ook kunstenaars die, bijvoorbeeld in opdracht van een gemeente, langere tijd aan een kunstproject werken voor dezelfde opdrachtgever, zouden aangemerkt kunnen worden als schijnzelfstandigen.

Hofstra sprak met verscheidene Tweede Kamerleden over dit probleem. Jacques Monasch van de PvdA, Michielvan der Veen (VVD), Steven van Weijenberg (D66), Ed Groot (PvdA) en Jasper van Dijk (SP). Daarnaast kregen we een schriftelijke reactie van CDA-kamerlid Pieter Omzigt. Zij kunnen, simpelweg omdat de proefversie van de wet al door de Eerste Kamer is, deze niet meer terug draaien, maar er wel op letten om misstanden aan te kaarten en de wet na het proefjaar annuleren. 

Hieronder een verslag van BOK-voorzitter Henk Hofstra met de kamerleden (in chronologische volgorde).


1. Jacques Monasch /PvdA

Na een korte inleiding van ons was zijn eerste reactie: niet voor mij, dit gaat over financiën. Later begreep hij dat, ook al komt de wet bij financiën vandaan, het wel degelijk de kunstenaars en kunsten sector zeer nadelig kan raken. Afgesproken is dat wij hem op de hoogte houden en ook hij blijft opletten hoe de wet gaat uitpakken voor kunstenaars. Aan het eind van het gesprek waren we het er over eens dat we het met elkaar eens zijn.
(Tot mijn verbazing vertelde hij nog (en dat was totaal nieuw voor mij) dat de fractievoorzitter Samson de BTW op kunst en cultuur eigenlijk toch weer naar 21% zou willen hebben. Een "Zijlstra maatregel" die de kunsten sector destijds bijna de nek omdraaide.)


Jacques Monasch, medio 2016 actief voorde PvdA

2. Michiel van der Veen /VVD

Luisterde goed naar ons, had niet goed door dat deze wet wel eens zeer nadelig zou kunnen zijn voor bepaalde beroepsgroepen, vond het informatief en wilde absoluut op de hoogte worden gehouden van nadelige gevolgen van deze wet in voor kunstenaars. Oneigenlijk gebruik van de huidige regelingen voor zzp-ers - daar waren we het over eens - moet worden tegen gegaan.

3. Steven van Weijenberg /D66

Is het roerend met ons eens en voorziet ook problemen voortkomen uit de nieuwe wet DBA. Ook in de eerste kamer had "zijn" senator tegen de wet gestemd. Heeft ons meerdere malen gevraagd om "munitie". Wil met nadruk op de hoogte worden gehouden van alles wat dankzij deze wet niet goed gaat of erger. Een kort en snel gesprek, we deelden onze zorg.

4. Ed Groot /PvdA

Volgens Ed Groot zijn er vorig jaar nooit plannen geweest om de zelfstandigenaftrek aan te pakken en heeft de hoorzitting op 2 juni 2015 nooit plaatsgevonden. Volgens hem heeft Staatsecretaris Wiebes nooit de bedoeling gehad om de zelfstandigenaftrek te beperken of af te schaffen. Dat wij 2 juni in Den Haag in een hoorzitting hebben gezeten met achter de tafel o.a. de heren Weijenberg, Ziengs, maar ook Ed Groot moeten wij hebben gedroomd hebben .....(http://www.boknet.nl/zelfstandigenaftrek). 

Ed Groot noemde 43 % van alle zzp’ers (dus ook kunstenaars) "netto profiteurs". Vooral als je weinig verdient kom je na de zelfstandigen aftrek ook nog eens in aanmerking voor allemaal toeslagen. Na een tijdje kwam de aap echt uit de mouw, Ed Groot: " Straks hebben we 5 miljoen zzp’ers en waar moet de overheid dan z'n geld vandaan halen....? Nog meer bezuinigen....?"
Na een aantal voorbeelden van onze kant kwam er enige dooi en begrip bij de heren en ook zij hebben ons verzocht straks hen te berichten over daar waar het mis gaat.

5. Jasper van Dijk /SP

Kort en duidelijk gesprek. We zijn het eens over de aanpak van oneigenlijk gebruik. De kunstsector mag beslist niet de dupe worden van deze wet en Jasper van Dijk is bereid zijn best te doen voor voorstellen van aanpassing van deze wet zodra dat nodig blijkt te zijn. Samen met Monasch vindt hij dat je de kunsten sector z'n creatieve werk moet laten doen zonder dat de kunstenaars er over in hoeven te zitten of ze wel het juiste formulier of het juiste contract hebben ingevuld. Ook hij vroeg ons nadrukkelijk om voorbeelden van daar waar het straks mis gaat.

6. Pieter Omzigt/CDA

Als je niets op papier hebt staan als kunstenaar en opdrachtgever geldt de mondelinge afspraak. Als de afspraak is om geheel vrijblijvend iets te verzinnen en dat ieder ontwerp mag worden afgekeurd, dan kan er geen twijfel over bestaan dat je ondernemer bent en daar verandert deze wet niets aan. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je inkomen geniet, anders ziet de Belastingdienst het als een hobby. Of jaren waarin je niets verdient toch tellen als een onderneming zal van de feiten en omstandigheden afhangen (welke werkzaamheden verricht je die jaren, is er inkomen te verwachten, etc.). Als de Belastingdienst vindt dat je geen ondernemer meer bent, rest alleen de mogelijkheid om in bezwaar te gaan en evt. beroep aantekenen bij de rechter. Dat is heel vervelend, maar dat geldt voor alle zelfstandigen die lange tijd geen enkel inkomen genieten en zoals gezegd, verandert er voor echte zelfstandigen, zoals kunstenaars, niets door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties.


Geachte heer Omtzigt,

Het gevaar zit 'm in het feit dat een opdrachtgever (bijna) nooit iets wil ondertekenen omdat hij niet weet wat hij krijgt. Een opdracht om een muurtje te metselen of een huis te bouwen is te omschrijven en je weet wat je krijgt. De opdracht om iets te verzinnen met als voorwaarde dat het geheel vrijblijvend is en dat ieder ontwerp kan/mag worden afgekeurd is iets waar kunstenaars/ontwerpers mee van doen hebben. Gedurende de opdracht kan een (maandelijkse) vergoeding worden afgesproken die weer niet van toepassing is als het werk wordt afgekeurd. Ben je dan in loondienst? Moet je dan een contract hebben....en als je opdrachtgever geen contract wil en dan wel naar een ander gaat?
 
En om dat met de belastingdienst te regelen stuit ook vaak op problemen. Een kunstenaar die twee, drie jaar niks verdient wordt in sommige gevallen door de belastingdienst niet meer gezien als ondernemer en mag geen gebruik meer maken van de fiscale voordelen die het ondernemerschap biedt. Ook is hij gedurende die tijd niet in loondienst. Als hij in het jaar daaropvolgend een expositie heeft en goed verkoopt, verkoop die de jaren daarvoor ruimschoots goed maken, is het plotseling wel weer een ondernemer, maar mag toch geen gebruik maken van de fiscale mogelijkheden. De belastingdienst heeft het soms niet door dat je een aantal jaren aan een project kunt werken zonder een inkomen, terend op je schamele reserve. Dat je al die jaren dus wel als ondernemer bezig bent geweest, maar toch geen gebruik mag maken van de fiscale ondermersregelingen.
Vanuit de belastingdienst begrijp ik het wel; het scheelt inkomen voor de dienst, al die aftrek mogelijkheden. Bovendien een kunstenaar is meestal een zwakke partij met op dit gebied geen weerwoord. Appeltje, eitje.
 
Deze nieuwe wet komt denk ik ook voort uit twee maatschappelijke verschijnselen. 
1. we krijgen steeds meer zzp-ers, dus ondernemers, dus aftrekbare kosten, dus minder belasting inkomsten
2. de zzp-ers, ondernemers hebben niets aan een vakbond, zij vertrekken allemaal en gaan over naar een belangen organisatie. Bonden doen ook hun uiterste best door te roepen dat ze er ook zijn voor zzp-ers, voor ondernemers. Krom. Als je als kunstenaar lid bent van een vakbond en je hebt een aantal assistenten in dienst die ook lid zijn van die zelfde vakbond, aan welke kant staat de vakbond dan in geval van een arbeidsconflict?
 
Er zijn twee partijen die belang hebben bij de nieuwe wet; de fiscus en de vakbonden. De een voor het geld, de ander probeert z'n bestaansrecht zeker te stellen.
 
Misschien zie ik het helemaal verkeerd, ik laat mij graag overtuigen van het tegendeel. Vooralsnog zie ik deze nieuwe wet als een onuitvoerbaar gedrocht, bedacht door mensen die nog nooit zelfstandig hun hoofd boven water hoefden te houden en denken dat je alles kunt oplossen door een handtekening op een papiertje.
 
In ieder geval dank voor de moeite die u heeft genomen mij te antwoorden.
 
Met mooie groet
 
Henk Hofstra

Kunstenaars en ZZP'ers

Geachte heer Omtzigt, beste Pieter, beste allen.....

Enige tijd geleden hebben wij contact gehad over de zzp-ers en dan met name de beeldende kunstenaars. Nagenoeg alle beeldende kunstenaars en ook de kunstenaars die werkzaam zijn in de aanpalende toegepaste kunst zijn allemaal zelfstandigen zonder personeel. Over de voorstellen die vorig jaar de ronde deden hebben wij een brief geschreven aan de Staatssecretaris Wiebes. Een afschrift is gegaan naar Minister Bussemaker.

Daarna hebben wij niets vernomen....tot vandaag het bericht tot ons kwam over de op handen zijnde veranderingen. Op de site van de belastingdienst staan allemaal voorbeelden van contracten die zzp-ers straks moeten aangaan met opdrachtgevers. En weer is vergeten dat er ook zelfstandigen zijn die nooit en te nimmer schijnzelfstandig kunnen zijn; de vrije beeldende kunstenaars en zij die in opdracht van bedrijven en instellingen toegepaste kunst maken.

Voorbeeld: u geeft mij (ik ben een zzp-er/kunstenaar) de opdracht een portret te maken. Er wordt afgesproken dat u het portret niet hoeft af te nemen als het u niet bevalt......wat voor contract moet ik dan maken? Ben ik dan tijdens het maken van dat portret bij u in (verkapt) loondienst? Nog een voorbeeld; ik kom met een galerie overeen dat er een expositie komt van mijn werk........naast een expositie contract moet er dan nog een contract komen? Ik loop met een idee voor fietsen, maak ontwerpen, zoek een klant (fietsfabrikant) en kom overeen dat zij de ontwerpen kopen en uitvoeren.....nog een contract.

Een kunstenaar, ook vaak zij die toegepaste kunst maken, ontwikkelt op eigen initiatief en voor eigen risico en rekening kunst en toegepaste kunstvormen. Meestal zonder opdracht en zonder klant. Die klant wordt later gezocht door de kunstenaar zelf of door een galerie of door een zaakwaarnemer. 

In alle contractvoorbeelden die op de site staan heb ik geen goed en waterdicht voorbeeld kunnen vinden waar beeldend kunstenaars (vrij en toegepast) mee kunnen werken. En de contracten die er zijn geven kunstenaar en een eventuele opdrachtgever zo weinig vrijheid dat wederom de vrije beeldende kunstenaars de dupe dreigen te worden van een tijd en energie vretende invulmanie die meer tegen werkt dan de bedoeling kan zijn. De zekerheid die sommigen denken te krijgen is er niet, want op deze manier zal geen opdrachtgever een opdracht geven, immers in de kunst en ook in de toegepaste kunst weet de opdrachtgever nooit wat hij krijgt; het moet nog worden gemaakt en soms zelfs worden uitgevonden en in deze sector werkt het meestal andersom; zie eerdere voorbeeld.

Hoop dat u allen staakt met het bedenken van nieuwe formulieren en ons kunstenaars in rust ons werk laat doen; komen met antwoorden op vragen die nog niet eerder gesteld zijn en een beetje geestverruimende werking laten waaien door ons land zonder dat wij ons moeten afvragen of het juiste formulier wel op het kunstwerk is geplakt.

Met mooie groet,

Henk Hofstra

voorzitter
Stichting BOK (Beroeps Organisatie Kunstenaars)

Kunstenaars en andere ZZP’ers zijn beter af bij beroepsorganisaties zoals BOK

08 juni 2015 -Welke ZZP’er voelt zich (nog) thuis bij FNV Kiem? Waarschijnlijk steeds minder kunstenaars na de Nieuwsuur-uitzending met Ton Heerts en zijn uitspraken in het Financieel Dagblad. De FNV-voorzitter vertelde dat hij graag ziet dat de zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft, Tegenstanders van meer voorzieningen voor ZZP’ers noemde hij zelfs  ‘patjepeers en gladjakkers’. Hoe kun je dan nog als ZZP’er, als ondernemer in de creatieve sector, steun verlenen aan deze vakbond?  

BOK, de Beroeps Organisatie Kunstenaars, publiceerde vorige week een nieuwsbrief* met daarin een pleidooi voor het behoud van de zelfstandigenaftrek voor professionele kunstenaars. Afschaffing daarvan zal kunstenaars (en anderen) buitengewoon hard treffen. Bovendien is er bij beeldend kunstenaars geen sprake van verkapt loondienstverband, een van de argumenten om het af te schaffen  – het is nagenoeg uitgesloten dat de kunstenaar, de ZZP’er, hetzelfde werk ook als werknemer had kunnen verrichten. Professionele kunstenaars zijn wel de laatsten die hun schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken of grootschalige kunstprojecten ook ‘net zo goed’ in loondienst kunnen maken.

ZZP’ers, en dus ook kunstenaars, weg zetten als profiteurs is wel het laatste waar zij mee geholpen zijn, maar dat is precies wat Ton Heerts namens FNV doet. Bij BOK vinden we een organisatie die stelt het op te nemen voor zowel werknemers in vaste dienst als zelfstandigen niet meer realistisch en het interview met Heerts is een praktijkvoorbeeld. De belangen liggen te ver uit elkaar. Dit is precies een van de redenen waarom de beroepsorganisatie voor beeldend kunstenaars drie jaar geleden is opgericht. Wij nemen het op voor één beroepsgroep: de zelfstandige professionele kunstenaars.

*zie het artikel hieronder


Henk Hofstra
voorzitter Stichting BOK (Beroeps Organisatie Kunstenaars)
06-53316494
www.boknet.nl
info@boknet.nl
 

Brief voor behoud van zelfstandigenaftrek kunstenaars


Ministerie van Financiën
Ter attentie van Staatsecretaris ir. E.D. Wiebes
Korte Voorhout 7
Postbus 20201
2500 EE Den Haag.

CC: Ministerie van OCW. t.a.v. mevr. Bussemaker.

2 juni 2015
Betreft: Gevolgen afschaffing zelfstandigenaftrek voor kunstenaars

Geachte heer Wiebes,

De Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK) is zeer bezorgd over het voornemen van het kabinet om de zelfstandigenaftrek af te schaffen. De maatregel zal zelfstandig werkende beeldend kunstenaars buitengewoon hard treffen. BOK doet daarom een dringend beroep op u en het kabinet om de consequenties van afschaffing goed te overdenken en niet alle zelfstandigen over één kam te scheren.

De reden die voorstanders van afschaffing aanvoeren (w.o. de Commissie Van Dijkhuizen) is dat steeds meer zelfstandigen het werk doen dat iemand in loondienst zou moeten doen. Werkgevers zouden te veel verleid worden om werknemers te ontslaan en hen vervolgens als ZZP’er weer in dienst te nemen.

Bij zelfstandig werkende beeldend kunstenaars is dat zelden aan de orde; er zijn vrijwel geen werkgevers die beeldend kunstenaars op de loonlijst hebben staan.

Voor beeldend kunstenaars zal de afschaffing van de zelfstandigenaftrek desastreuze gevolgen hebben. Na het verdwijnen van de WWIK en veel kunstsubsidies gaat deze maatregel voor veel kunstenaars de nekslag betekenen.

Met het marginaliseren van deze creatieve sector gaat er bovendien veel innovatieve kracht en werkgelegenheid scheppend vermogen verloren.

Uit onderzoek van het CBS in 2011, in opdracht van het Ministerie van OCW (kunstenaars in breder perspectief, pag. 21) blijkt dat meer dan 60% van de beeldende kunstenaars een persoonlijk bruto inkomen geniet van minder dan € 30.000,-. Meer dan 20% verdient zelfs minder dan € 10.000,-. Het overgrote deel van de beeldend kunstenaars is zelfstandig en heeft de aftrek van € 7280,- dus hard nodig om in het levensonderhoud te voorzien.

Mocht de zelfstandigenaftrek voor de beeldende kunstenaars vervallen, dan zullen velen het hoofd niet boven water kunnen houden en zullen ze zich melden voor een uitkering en in de  bijstand terecht komen. Op dat moment zijn we als samenleving "verder van huis". Het afschaffen van de zelfstandigenaftrek gaat dus niet alleen ten koste van de creatieve sector, maar zal de samenleving als geheel meer kosten dan het oplevert.

De Stichting BOK is een in 2012 opgerichte  beroepsorganisatie voor beeldende kunstenaars, die er op gericht is om hen te helpen in hun ondernemerschap. BOK doet dit  door op te komen voor zowel de materiële, commerciële en juridische belangen van deze beroepsgroep. BOK is er uitsluitend voor zelfstandige kunstenaars die ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, een kunstopleiding hebben afgerond en/of beschikken over meerjarige ervaring in het kunstenaarschap.

met vriendelijke groet,

 

Henk Hofstra
voorzitter BOK
www.boknet.nl

Op de pagina ZZP/Kunstenaars van BOK staan beschouwingen, opiniestukken en andere artikelen met betrekking tot de positie van de kunstenaar als ZZP'er.

Voorbeelden zijn het pleidooi voor behoud van zelfstandigenaftrek en het niet doorvoeren van de Wet DBA.


Nieuws omtrent dit onderwerp is welkom via e-mail: 
boknet.nl